bouwkundig advies- en tekenbureau b.v.
Ontruimingsplannen
Ontruimingsplannen

Ontruimingsplannen

Wat zijn ontruimingsplannen

Wanneer u bedrijfsmatig een gebouw gebruikt bent u veelal verplicht een ontruimingsplan op te stellen. Ontruimingsplannen beschrijven wat er precies moet gebeuren om in geval van nood mensen zo snel mogelijk en op een veilige manier uit het gebouw te krijgen.

De gebruiksvergunning en de gebruiksmelding

Wanneer een gebruiksvergunning of gebruiksmelding nodig is, moet het gebruik van het bouwwerk voldoen aan de algemene brandveiligheidseisen van het Gebruiksbesluit. In het Gebruiksbesluit staan de algemene eisen die gelden voor alle gebouwen en andere bouwwerken en voor elke vorm van gebruik. In aanvulling op die eisen mogen burgemeester en wethouders in een gebruiksvergunning en na een melding nadere eisen aan het brandveilig gebruik van dat bouwwerk stellen.

NEN1414

Onderdeel van de ontruimingsplannen zijn de verschillende tekeningen / plattegronden. De informatie die op deze plattegronden moet staan is vastgelegd in de NEN1414. In de NEN1414 wordt onderscheid gemaakt in ontruimingsplattegronden, voor gebruikers en bezoekers, en aanvalsplattegronden, voor brandweer en externe hulpdiensten.

Ontruimingsplattegronden

De doelstelling van de ontruimingsplattegronden is het informeren van alle aanwezige in het gebouw over de vluchtmogelijkheden. Op de plattegronden staat alleen de op deze doelgroep afgestemde informatie. De plattegrond moet bijdragen aan het veilig en zelfstandig verlaten van het gebouw door alle aanwezigen. Van belang voor de duidelijkheid en leesbaarheid zijn de uniformiteit van de plattegronden. De plattegronden dienen daarom ook altijd met de zelfde symbolen en kleurstelling, volgens de voorschriften, te worden opgesteld.

Aanvalsplattegronden

De doelstelling van de aanvalsplattegronden is dat deze alle primaire informatie verstrekt die van belang zijn voor de brandweer en daarnaast andere hulpverleners helpt bij de acties die zij moeten uitvoeren in geval van calamiteit. Dit bestaat niet alleen het gebouw maar ook het buitenterrein.

Wat kunnen wij voor u doen

2BIM kan voor u zowel ontruimingsplattegronden als aanvalsplattegronden verzorgen, geheel opgesteld volgens de NEN1414. Ontruimingsplattegronden zijn op A4 of A3 formaat eventueel ook ingelijst te verkrijgen zodat u deze direct kunt ophangen. Wilt u meer weten over onze diensten met betrekking tot ontruimingsplannen neem dan hier contact met ons op of bel 071 331 60 37.

ontruimingsplannen